Wine Guide , Εστιατόρια

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: 5 οινοποιεία της Κύπρου μας προτείνουν τα κρασιά για το πασχαλινό τραπέζι

Επιλογές για εξορμήσεις, γευσιγνωσία κρασιών, ξενάγηση, γνωριμία με τις γηγενείς μας ποικιλίες, φαγητό αλλά και διαμονή

Δημοσιεύτηκε στις 26 Απριλίου 2024

Τα κυπριακά κρασιά γνωρίζουν μεγάλη άνθηση αυτή την περίοδο με τα οινοποιεία του τόπου μας να ανταγωνίζονται επάξια εκείνα του εξωτερικού.

Το Check In Cyprus σου προτείνει αυτή τη γιορτινή περίοδο πέντε πολύ καλά οινοποιεία του τόπου μας και τα κρασιά τους που θα βάλεις στο πασχαλινό τραπέζι πλάι στα γιορτινά πιάτα των ημερών.

Untitled.jpg


Οινοποιείο Βασιλικόν, Κάθηκας Πάφος

Το οινοποιείο Vasilikon είναι ενα απο τα πρώτα τοπικά οινοποιεία της Κύπρου. Ιδρύθηκε το 1993 απο τα αδέρφια Γιώργο, Γιάννη και Ηράκλη Κυριακίδη. Βρίσκεται στις βορειοδυτικές ακτές του νησιού, στην περιοχή Ακάμα, στον Κάθηκα της Πάφου, σε υψόμετρο 700 μέτρων. Το μικρόκλιμα της περιοχής βοηθά στο να παράγονται εξαιρετικής ποιότητας σταφύλια και κατ’ επέκταση εξαιρέτικα κρασιά. Στους ιδιόκτητους αμπελώνες του οινοποιείου, έκτασης πέραν των 300 δεκαρίων, καλλιεργούνται ποικιλίες όπως Ξυνίστερι, Βασίλισσα, Κανέλλα, Λευκάδα, Μαραθέυτικο, Γιαννούδι, Cabernet Sauvignon και Syrah. Η γνώση, η επιμονή, η αγάπη και η φροντίδα των ιδιοκτητών και των συνεργατών τους έχουν καταφέρει να οδηγήσουν το Οινοποίειο Βασιλικόν στην επιτυχία.

Βασιλικόν.jpg


Τα κρασιά του οινοποίειου έτυχαν πολλών διεθνών διακρίσεων και βραβέυσεων
. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι το Οινοποιείο Βασιλικόν διαθέτει ένα όμορφα διαρρυθμισμένο χώρο γευσιγνωσίας, όπου οι φίλοι του οίνου μπορούν να δοκιμάζουν τα κρασιά του οινοποιείου με θέα την θάλασσα του Ακάμα. Επίσης το οινοποιείο διαθέτει εστιατόριο με παραδοσιακή και μεσογειακή κουζίνα. Το Βασιλικόν προσφέρει τη δυνατότητα ιδιωτικής ξενάγησης στους χώρους οπου γίνεται η οινοποίειση και στο κελάρι που φυλάσσονται παλαιωμένοι οίνοι, καθώς και τα δρύινα βαρέλια στα οποία γίνεται η παλαίωση. Στο οινοποιείο δημιουργήθηκε επίσης μουσείο όπου εκτίθενται παλαιά εργαλεία και εξοπλισμός που χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά στη διαδικασία παραγωγής κρασιού, ενώ ο χώρος κοσμείται με πίνακες γνωστών ζωγράφων.

Οι επισκέπτες του οινοποιείου έχουν την δυνατότητα να δοκιμάσουν ετικέτες κρασιών η οποίες παράγονται σε πολύ μικρές ποσότητες και δεν είναι ευρέως διακείμενες στην αγορά. Οι χώροι του οινοποιείου προσφέρονται και για διενέργεια ιδιωτικών εκδηλώσεων, όπως δεξιώσεων για γάμους, βαπτίσεις ή και εκπαιδευτικών διοργανώσεων.

Οι ετικέτες που παράγει το οινοποιείο:

ΛΕΥΚΑ

  • Βασιλικόν Ξυνιστέρι (ΠΟΠ Λαόνα-Ακάμας)
  • Βασιλικόν Ξυνιστέρι Sinlge Vineyard
  • Βασίλισσα
  • Όμμα Sauvignon Blanc

ΡΟΖΕ

  • Ειναλία (Syrah, Maratheftiko)

ΕΡΥΘΡΑ

  • Άγιος Ονούφριος
  • Λευκάδα
  • Μέθυ (Cabernet Sauvignon)
  • Αιών (Μαραθεύτικο)

INFO: Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Οινοποιείου,
https://vasilikon.com/  ή επικοινωνήστε μέσω email στο info@vasilikon.com ή τηλεφωνικώς στο
26633999.
Διεύθυνση: Kάθηκας, 8573 Πάφος. 
Facebook: Vasilikon Winery
Instagram: vasilikon_winery


thumbnail_17052067.jpg

Οινοποιείο Βλασίδη, Κοιλάνι
Το Οινοποιείο Βλασίδη, το οποίο πρωτολειτούργησε το 1998 στο Κοιλάνι της Λεμεσού, αποτελεί μια σύγχρονη μονάδα παραγωγής οίνων υψηλής ποιότητας. Από το 2012 και μετά, βρίσκεται στην καρδιά των Κρασοχωριών Λεμεσού ανάμεσα στα χωριά Κοιλάνι και Βουνί. Το εντυπωσιακό κτήριό του, στην περιοχή Κολώνη, περιβάλλεται από έναν λειτουργικό, γραμμικό αμπελώνα, έκτασης 80 στρεμμάτων. Το οινοποιείο καλλιεργεί και διαχειρίζεται 250 στρέμματα αμπελώνων, γύρω από το χωριό Κοιλάνι, σε υψόμετρο που κυμαίνεται από τα 700 έως στα 1100 μέτρα και έχει συνολική δυνατότητα παραγωγής 200.000 φιαλών ετησίως.

Το Οινοποιείο Βλασίδη υποδέχεται επισκέπτες καθημερινά, εκτός Κυριακής, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να περιηγηθούν στις εγκαταστάσεις και στους αμπελώνες του και να βιώσουν μια ξεχωριστή οινική εμπειρία. Στον χώρο διατίθενται προς γευσιγνωσία και πώληση όλα τα κρασιά που κυκλοφορούν στην αγορά αλλά και σπάνιες φιάλες παλιότερων σοδειών, καθώς και ιδιαίτερα πειραματικά κρασιά του Σοφοκλή Βλασίδη από τη σειρά «Δοκιμές».

Στη βεράντα του οινοποιείου, με θέα τους αμπελώνες, οι επισκέπτες μπορούν να ταξιδέψουν με τις αισθήσεις του καθώς δοκιμάζουν λευκά, ροζέ και ερυθρά κρασιά από γηγενείς κυπριακές ποικιλίες σταφυλιού, αλλά και από διεθνείς, συνοδεύοντάς τα με επιλεγμένα εδέσματα. Η συνύπαρξη των κρασιών με τοπικά ή άλλα επιλεγμένα αλλαντικά και τυριά ενισχύει τη γευστική εμπειρία, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε κρασιού.

Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τους επισκέπτες να εξερευνήσουν την οινοποιία της Κύπρου, να ανακαλύψουν νέες γεύσεις και να απολαύσουν την ηρεμία και τη φυσική ομορφιά του τοπίου.

Το Οινοποιείο Βλασίδη προτείνει τα εξής 6 κρασιά:

Blank 6 Grids Collage.png

ARTION
Το Artion είναι το κορυφαίο ερυθρό του Οινοποιείου. Παράγεται από χαρμάνι ποικιλιών που καλλιεργούνται αποκλειστικά στους ιδιόκτητους αμπελώνες του κτήματος. Η ποικιλιακή σύνθεση διαφοροποιείται ελαφρά από χρονιά σε χρονιά, προκειμένου το κρασί να αποδίδει στο μέγιστο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του. Κάθε ποικιλία δίνει τον καλύτερο εαυτό της. Το Merlot από το αμπελοτόπι Καράμανος του χαρίζει βελούδινο, πλούσιο χαρακτήρα. Το Cabernet Sauvignon από τον Αφάμη τη δυνατότητα εξέλιξης σε βάθος δεκαετίας και το Shiraz από την Κατόσιη το ανανεώνει, του δίνει «φρεσκάδα».

Ωριμάζει σε νέα γαλλικά βαρέλια για δεκαοκτώ μήνες και δύο χρόνια στη φιάλη. Συνιστάται μετάγγιση σε καράφα τουλάχιστον μία ώρα πριν το απολαύσετε, καθώς το κρασί είναι αφιλτράριστο.

Σερβίρεται στους 18ºC.

OROMAN
Αφιερωμένο στις ρίζες μας, φόρος τιμής στην Κύπρο και το κρασί της. Ένα όνομα από την τοπική μας διάλεκτο [oroman = όνειρο/όραμα], την καθομιλουμένη γλώσσα μας, που αν και κατά βάση ελληνική έχει έντονες επιρροές από διάφορες ξένες. Έτσι και το Oroman είναι ένα χαρμάνι με το ντόπιο Γιαννούδι να κυριαρχεί και το διεθνές Shiraz να συμπληρώνει. Το όραμά μας για το ερυθρό κυπριακό κρασί.

Στον αμπελώνα η καλλιέργεια της τοπικής ποικιλίας Γιαννούδι καθίσταται εξαιρετικά ιδιαίτερη. Κατηγοριοποιείται στις ποικιλίες με θηλυκό ανθικό στέλεχος, σε αντίθεση με την πλειονότητα των ποικιλιών που έχουν ερμαφρόδιτο άνθος. Αυτή η ιδιομορφία οδηγεί σε χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις. Χρησιμοποιώντας την παρατήρηση και την καταγραφή, στηρίξαμε την καλλιέργεια των αμπελώνων της ποικιλίας Γιαννούδι στις αμπελουργικές τεχνικές της συγκαλλιέργειας, συνφυτεύοντάς την με ποικιλίες οι οποίες ανθίζουν την ίδια χρονική στιγμή με αυτή.

Εμφιαλώνεται αφιλτράριστο και περνά ένα ακόμη χρόνο στη φιάλη μέχρι να βγει στην αγορά. Έχει δυνατότητα παλαίωσης για οκτώ με δέκα χρόνια.

Προτείνεται να το σερβίρετε στους 16°C με 18°C.

EDDIAL
Το Eddial αντανακλά τη λάμψη του τόπου μας. Ένα εξαιρετικά σπάνιο έγγραφο του 18ου αιώνα χαρτογραφεί τις αρχαίες πόλεις – κράτη της μεγαλονήσου και την ακμή που γνώρισαν στο διάβα της ιστορίας. Πρόκειται για τα Εννέα Βασίλεια της Κύπρου εκ των οποίων, ως ένα από τα εξέχοντα αναφέρεται το Ιδάλιον ή Eddial που προέρχεται από τις λέξεις «ιδού άλιον», που σημαίνουν «είδα τον ήλιο». Αυτό το γεμάτο φως όνομα διαλέξαμε για τον αφρώδη οίνο μας. Το Eddial προέρχεται από τις ποικιλίες Chardonnay και Sauvignon blanc ιδιόκτητων αμπελώνων.

Η παραγωγή του γίνεται με την παραδοσιακή μέθοδο και παλαιώνει μέσα στη φιάλη, με τις οινολάσπες για τουλάχιστον 30 μήνες πριν το disgorgement.

Συστήνεται στους 8 -10 °C.

ALΆTES
Γέννημα-θρέμμα του κυπριακού αμπελώνα, γι’ αυτό και το βαφτίσαμε με ένα όνομα εμπνευσμένο από τη δική μας τοπολαλιά [alates =φτερούγες], που συμβολίζει την επιθυμία μας να δημιουργήσουμε ένα κρασί που θα δώσει «φτερά» στο Ξυνιστέρι, τη λευκή γηγενή μας ποικιλία. Παράγεται αποκλειστικά από Ξυνιστέρι παλαιών, μη αρδευόμενων αμπελώνων, το υψόμετρο των οποίων κυμαίνεται γύρω στα 900 μέτρα, στην περιοχή του βουνού Αφάμη. Τα εδάφη, στα οποία είναι φυτεμένα τα πρέμνα, είναι ασβεστολιθικά με αργιλοπυλώδη μηχανική σύσταση και η διαμόρφωση τους είναι κυπελλοειδής με αυτόριζο ριζικό σύστημα. Από την εσοδεία του 2020 το Alάtes θεωρείται Οίνος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) Κρασοχώρια Λεμεσού – Υποπεριοχή Αφάμης. Η υποπεριοχή Αφάμης περιλαμβάνει τμήματα των κοινοτήτων Βουνί, Κοιλάνι, Μανδριά και Όμοδος. Τα κρασιά που κυκλοφορούν με την ένδειξη ΠΟΠ ανήκουν στην ανώτερη ποιοτική βαθμίδα οίνου, με βάση το νομικό πλαίσιο κρασιού στην Κύπρο.

Έχει δυνατότητα επιπλέον παλαίωσης από πέντε έως εφτά χρόνια.

Απολαμβάνεται στους 10 – 12°C.

CABERNET SAUVIGNON
Το Cabernet Sauvignon, μία από τις γνωστότερες διεθνείς ερυθρές ποικιλίες, ευνοείται από την καλλιέργεια σε αμπελώνες με μεγάλο υψόμετρο, γι’ αυτό και εγκλιματίστηκε άψογα στα ορεινά, άνω των 900-950 μέτρων, αμπελοτόπια των κρασοχωριών της Λεμεσού. Τα σταφύλια για το Cabernet Sauvignon Vlassides προέρχονται από επιλεγμένους, μη αρδευόμενους αμπελώνες στην περιοχή του Κοιλανίου και του Βουνιού στο βουνό Αφάμης. Είναι ένα Cabernet Sauvignon με σύνθετο και πολυδιάστατο χαρακτήρα και βαθυκόκκινο χρώμα. Στη μύτη κυριαρχούν αρώματα μούρων, μπαχαρικών και σοκολάτας. Οι μαλακές του τανίνες προδίδουν την παλαίωσή του σε βαρέλι και φιάλη.

Ωριμάζει έναν χρόνο σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και έναν χρόνο στη φιάλη, ενώ έχει προοπτική περαιτέρω εξέλιξης για δέκα χρόνια τουλάχιστον.

Εμφιαλώνεται αφιλτράριστο, γι’ αυτό συνίσταται μετάγγιση σε καράφα για να αναπνεύσει για μία περίπου ώρα πριν το σερβίρετε στους 18ºC.

SHIRAZ
Η «αριστοκρατική» ποικιλία με καταγωγή από την κοιλάδα του Ροδανού, στη Νότια Γαλλία, εγκλιματίστηκε άψογα στον κυπριακό αμπελώνα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η μεταβολή των αρωματικών χαρακτηριστικών της, αναλόγως του οικοσυστήματος που

τη φιλοξενεί. Η επιλογή σταφυλιών διαφορετικών περιοχών για τον τρύγο του Shiraz Vlassides είναι αυτή που του αποδίδει το μοναδικό, πολύπλευρο αρωματικό χαρακτήρα του και το καθιστά το αγαπημένο Shiraz των Κύπριων οινόφιλων. Τα σταφύλια προέρχονται από μη αρδευόμενους αμπελώνες στην περιοχή του Κοιλανίου, του Βουνιού και της Πάχνας. Αρώματα βατόμουρου ισορροπούν άψογα με μπαχάρια, βανίλια και καπνό. Είναι πλούσιο και έχει μαλακές τανίνες.

Παλαιώνει έναν χρόνο σε δρύινα βαρέλια. Μπορεί να ωριμάσει μία επιπλέον δεκαετία στη φιάλη.

Συνιστάται στους 16ºC – 18ºC.

Οι κύριες ετικέτες κρασιών που παράγει το Οινοποιείο Βλασίδη είναι οι ακόλουθες:

ΛΕΥΚΑ

  • Γρίφος 2 (82% Ξυνιστέρι, 18% Sauvignon blanc)
  • Sauvignon blanc (100% Sauvignon blanc)
  • Alάtes (100% Ξυνιστέρι παλαιών αμπελώνων)
  • Eddial – αφρώδης οίνος παραδοσιακής μεθόδου (65% Chardonnay, 35% Sauvignon blanc)

ΡΟΖΕ

  • Γρίφος 3 (60% Shiraz, 40% Grenache)

ΕΡΥΘΡΑ

  • Γρίφος 1 (50% Αγιωργίτικο, 50% Ματάρο)
  • Merlot (100% Merlot)
  • Shiraz (100% Shiraz)
  • Cabernet Sauvignon (100% Cabernet Sauvignon)
  • Όroman (91% Γιαννούδι, 9% Shiraz)
  • Αrtion (33 % Merlot, 33% Shiraz, 34%Cabernet Sauvignon)

Τα ποσοστά των ποικιλιών αφορούν τις τρέχουσες σοδειές.

INFO: Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Οινοποιείου Βλασίδη, στο vlassideswinery.com. Για κρατήσεις επικοινωνήστε μέσω email στο marketing@vlassideswinery.com ή τηλεφωνικώς στο 97789560. Ώρες επισκέψεων καθημερινά -εκτός Κυριακής-11:00-16:00 κατόπιν ραντεβού.

Διεύθυνση: Οινοποιείο Βλασίδη, Κοιλάνι, 4776 Λεμεσός.
Facebook: Vlassides Winery - Οινοποιείο Βλασίδη
Instagram: vlassides.winery

kyprounda.width-800.jpg


Οινοποιείο Κυπερούντας
Σε ένα από τα κεφαλοχώρια της Πιτσιλιάς, την Κυπερούντα, βρίσκεται το ομώνυμο οινοποιείο. Πενήντα χιλιόμετρα από τη Λεμεσό και εβδομήντα πέντε από τη Λευκωσία, το Οινοποιείο Κυπερούντας, στα 1200 μέτρα, είναι η υψηλότερη οινοποιία της Ευρώπης και μία από τις υψηλότερες στον κόσμο. Η λειτουργία του άρχισε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 από μια ομάδα αμπελουργών της περιοχής, που στόχος της ήταν η αξιοποίηση του αμπελουργικού δυναμικού της κοινότητας. Η προσπάθεια αυτή συνάντησε, την πιο κατάλληλη στιγμή, το όραμα της οικογένειας Φώτου Φωτιάδη, που ήταν η παραγωγή υψηλής ποιότητας κυπριακών κρασιών με ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες του Οινοποιείου φύονται στα φτωχά, αμμοαργιλώδη και πολύ επικλινή εδάφη της Κυπερούντας και της Μαδαρής, της δεύτερης ψηλότερης κορφής του νησιού μετά το Τρόοδος. Αποτέλεσμα του φτωχού και απότομου εδάφους της περιοχής, αλλά και των ήπιων θερμοκρασιών, είναι η αβίαστη ωρίμαση των σταφυλιών και οι χαμηλές αποδόσεις των αμπελώνων, που συμβάλλουν στη συμπύκνωση των αρωματικών και γευστικών συστατικών του φρούτου και κατ’ επέκταση των κρασιών.

Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες καλύπτουν συνολικά έκταση 20 εκταρίων, τα οποία φιλοξενούν σταφύλια των λευκών ποικιλιών Chardonnay και Ξυνιστέρι, καθώς και τις ερυθρές Cabernet Sauvignon και Syrah. Συνεργαζόμενοι κι αυστηρώς επιλεγμένοι αμπελώνες, τόσο από την Κυπερούντα όσο και από τα Κρασοχώρια Λεμεσού και την ευρύτερη περιοχή της Πάφου, προσφέρουν, επίσης, πρώτη ύλη για την παραγωγή των κρασιών του Οινοποιείου.

Κτισμένο σε τρία επίπεδα, που εξασφαλίζουν ηπιότερη μεταφορά του κρασιού με τη χρήση της βαρύτητας, το Οινοποιείο στέκει στον ανοιχτό ορίζοντα, σε μια καμπή του δρόμου, βιγλίζοντας μέχρι τη θάλασσα της Λεμεσού. Η υπόγεια κάβα της μονάδας, με την ολόχρονα σταθερή θερμοκρασία και υγρασία, φιλοξενεί 300 και πλέον δρύινα βαρέλια των 225 και 300 λίτρων, μέσα στα οποία τα κρασιά του Οινοποιείου ωριμάζουν και εξελίσσονται, προτού κριθούν από τους υπεύθυνους οινολόγους έτοιμα να κυκλοφορήσουν στην αγορά. Η συνολική ετήσια παραγωγή κυμαίνεται γύρω στις 300 000 φιάλες.

Ο τεχνολογικός εξοπλισμός αιχμής και οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του Οινοποιείου Κυπερούντας διαφυλάσσουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προσεκτικά επιλεγμένων σταφυλιών, για την παραγωγή κρασιών υψηλής στάθμης, που να ικανοποιούν τις απαιτήσεις και του πλέον εκλεκτικού οινόφιλου. Κάθε μέλος της οικογένειας του Οινοποιείου μοιράζεται το ίδιο πάθος και την ίδια αγωνία, για την παραγωγή κρασιών εξαιρετικής ποιότητας. Η γνώση, το μεράκι και η εμπειρία, από τον αμπελώνα μέχρι την οινοποίηση, την ωρίμαση και τον ποιοτικό έλεγχο, αποτελούν εχέγγυο για την επίτευξη του σκοπού του Οινοποιείου, που δεν είναι άλλος από την παραγωγή υψηλής ποιότητας κυπριακού κρασιού.

Η Κουμανδαρία, οίνος με Ελεγχόμενη Ονομασία Προέλευσης, είναι ένα από τα παλαιότερα επιδόρπια κρασιά στον κόσμο και μπορεί να ανταγωνιστεί σε ποιότητα ακόμη και τα κορυφαία γλυκά κρασιά, οπουδήποτε κι αν παράγονται. Η Κουμανδαρία του Οινοποιείου Κυπερούντας ωριμάζει για δύο τουλάχιστον χρόνια σε δρύινα βαρέλια των 225 λίτρων, αποκτώντας σύνθετο άρωμα, συμπυκνωμένη γεύση και εντυπωσιακή ισορροπία. Συνοδεύει γλυκά πιάτα, αποξηραμένα φρούτα, αλλά και δυνατά τυριά. Σερβίρεται παγωμένη στους 8-10 βαθμούς Κελσίου.


Το Οινοποιείο Κυπερούντας προτείνει τα εξής 5 κρασιά:

All Bottles.png

ΑΛΜΑ
Βαθύ ρουμπινί χρώμα. Βύσσινο, κεράσι και τριαντάφυλλο σμίγουν με βοτανικές νότες σε μία φρουτώδη, ζωηρή μύτη. Μεσαίου όγκου, εκδηλωτικό στόμα, με εξαιρετικής υφής τανίνες και δροσερή οξύτητα. Παλαιώνει για πέντε τουλάχιστον έτη. Συνοδεύει λευκά κρέατα, πλούσιες μακαρονάδες, αλλά και πιάτα της ευρύτερης μεσογειακής κουζίνας.
Σερβίρεται: 12-14°C.
Τύπος: Ερυθρός Ξηρός
Ποικιλία: Μαραθεύτικο 100%

ΨΗΛΑ ΚΛΗΜΑΤΑ
Βαθύ, μαυροκόκκινο χρώμα. Έντονα και τυπικά της ποικιλίας αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, πράσινης πιπεριάς και δέρματος. Γεμάτο και σύνθετο γευστικά, με ισορροπημένη οξύτητα. Επιδέχεται παλαίωση 10 τουλάχιστον χρόνων. Συνδυάζεται κυρίως με αρνί, κυνήγι, ώριμα και σκληρά τυριά.
Σερβίρεται: 14-16°C.
Τύπος: Ερυθρός Ξηρός
Ποικιλία: Cabernet Sauvignon 100%

ΣΚΟΠΟΣ
Βαθύ μαυροκόκκινο χρώμα. Έντονα αρώματα ερυθρόσαρκων φρούτων (δαμάσκηνο, πετροκέρασο, μαύρα μούρα), μπαχαρικών και βανίλιας. Γεμάτο και πλούσιο γευστικά, με στρογγυλές τανίνες και ισορροπημένη οξύτητα. Επιδέχεται παλαίωση 8-10 χρόνων. Συνδυάζεται κυρίως με κόκκινα κρέατα, ώριμα και σκληρά τυριά.
Σερβίρεται: 14-16°C.
Τύπος: Ερυθρός Ξηρός
Ποικιλία: Shiraz 100%

ΑΚΤΗ
Απαλό ρόδινο χρώμα. Μέτριας έντασης στη μύτη, με λεπτά αρώματα που παραπέμπουν σε ρόδι, κεράσι, τριαντάφυλλο και βότανα της Μεσογείου. Φίνο στόμα, που βασίζεται στην πολυπλοκότητα της υφής και των αρωμάτων στόματος, παρά στον όγκο. Ένα ροζέ ιδανικό για τις καλοκαιρινές μας στιγμές. Συνδυάζεται κυρίως με σαλάτες, θαλασσινά, μαλακά τυριά.
Σερβίρεται: 6-8°C
Τύπος: Ερυθρωπός Ξηρός
Ποικιλία: Λευκάδα 80%, Μαύρο 20%

ΑΛΙΜΟΣ
Διαυγές, μέτριο λεμονί με πρασινωπές ανταύγειες. Πλούσια και σύνθετη μύτη, με φίνα αρώματα ροδάκινου, πεπονιού, μάνγκο, λευκών ανθών και βουτύρου, που πλαισιώνονται από τη διακριτική παρουσία της δρυός. Στόμα λιπαρό και εκφραστικό, που, χάρη στη ζωηρή του οξύτητα, αποκτά νεύρο και μακρά αρωματική επίγευση. Επιδέχεται παλαίωση 5 τουλάχιστον χρόνων. Συνδυάζεται κυρίως με λιπαρά ψάρια, λευκά κρέατα, ημίσκληρα τυριά.
Σερβίρεται: 10-12°C.
Τύπος: Λευκός Ξηρός
Ποικιλία: Chardonnay 100%

Οι διαθέσιμες ετικέτες που παράγει το οινοποιείο είναι:

ΛΕΥΚΑ

  • Πετρίτης (Ξυνιστέρι)
  • Άλιμος (Chardonnay)
  • ΕΠΟΣ Λευκό (Chardonnay)
  • Ανατολή (Ξυνιστέρι)
  • Δύση (Ξυνιστέρι)

ΡΟΖΕ

  • Κυπερούντα Ροζέ (Shiraz, Grenache)
  • Ακτή (80% Λευκάδα, 20% Ντόπιο Μαύρο)

ΕΡΥΘΡΑ

  • Ανδεσίτης (Shiraz, Grenache, Cab.Sauvignon, Λευκάδα)
  • Σκοπός (Shiraz)
  • Ψηλά Κλήματα (Cabernet Sauvignon)
  • ΕΠΟΣ Ερυθρό (50% Syrah & 50% Cab.Sauv)
  • Άλμα (Μαραθεύτικο) – Να αναφέρουμε ότι είναι και το τελευταίο απόκτημα του οινοποείου

ΕΠΙΔΟΡΠΟΙΟΙ ΟΙΝΟΙ

  • Κουμανταρία (100% Ξυνιστέρι)

Μάθε ακόμα ότι...
Στο οινοποιείο Κυπερούντας διοργανώνονται ξεναγήσεις στους χώρους του οινοποιείου αλλά και στους αμπελώνες αυστηρά μετά από προκράτηση και συνεννόηση με την ομάδα του. Στην ξενάγηση συμπεριλαμβάνονται και 3 είδη γευσιγνωσίας των €5, €10 και €15 ανά άτομο που προφανώς στην κάθε τιμή συμπεριλαμβάνονται διαφορετικά είδη κρασιών μαζί με πλούσιο πλάτερ αλλαντικών και τυριών.

INFO: Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του οινοποιείου ΕΔΩ ή τηλεφωνικώς στο 25532043.

Διεύθυνση: Οινοποιείο Κυπερούντας, Γρίβα Διγενή 102, 4876 Κυπερούντα, Λεμεσός.
Facebook: Kyperounda Winery
Instagram: Kyperounda Winery
Email: kyperoundawinery@spidernet.com.cy

OENOU YI 4.jpg

Οινοποιείο Οίνου Γη, Όμοδος
Αν ένα συναίσθημα σε κατακλύζει όταν περιδιαβαίνεις το Οινοποιείο Οίνου Γη, τότε αυτό είναι η πληρότητα. Κτισμένο ανάμεσα στους λόφους του Αφάμη και της Λαόνας, το οινοποιείο απλώνει τους ιδιαίτερα φροντισμένους και ιδιόκτητους αμπελώνες του μέχρι εκεί που φτάνει το βλέμμα.

Το Οινοποιείο Οίνου Γη συνδυάζει εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας με πρακτικές κατάλληλες για ποιοτική οινοποίηση. Ο χώρος του οινοποιείου αποτελεί ένα ζωντανό εργοστάσιο στο οποίο πραγματοποιείται η παραγωγή του κρασιού. Οι κατάλληλα διαμορφωμένοι χώροι οινοποίησης, εμφιάλωσης και γευσιγνωσίας είναι έτοιμοι να προσφέρουν μία ανεπανάληπτη εμπειρία, αφού κάθε πιστός φίλος της οινικής κουλτούρας αξίζει να γευτεί τις γεύσεις της ομοδίτικης υπαίθρου. Στον υπόγειο χώρο του οινοποιείου στεγάζεται η «καρδιά» της παραγωγής.

Ο χώρος στεγάζει όλο τον απαραίτητο σύγχρονο εξοπλισμό για την παραγωγή ποιοτικών κρασιών: αποβοστρυχωτήρα, εκραγιστήρα, πνευματικό πιεστήριο με εφαρμογή αδρανούς αερίου, ειδικές δεξαμενές προζυμωτικής κρυοεκχύλισης λευκών κρασιών, ανοξείδωτες δεξαμενές ζύμωσης λευκής και ερυθρής οινοποίησης με αυτόματο σύστημα ελέγχου θερμοκρασίας, δρύινα βαρέλια ζύμωσης για την ερυθρή οινοποίηση και δεξαμενές σταθεροποίησης.

Με στόχο την παραγωγή των εκλεκτών οίνων και τη διάθεσή τους στο απαιτητικό κοινό, το Οινοποιείο Οίνου Γη, συμβάλλει στην ιστορία και τη συνέχεια του ζείδωρου κρασιού.

To οινοποιείο προτείνει 5 κρασιά και 1 απόσταγμα:

FotoJet (67).jpg

ALBA DOMINA, ΠΡΩΜΑΡΑ 2023
Το Alba Dómina είναι ένα λευκό κρασί, που δημιουργήθηκε από τη μοναδική και σπάνια κυπριακή ποικιλία Πρωμάρα. Από τον υποδειγματικό αμπελώνα του Οινοποιείου Οίνου Γη –τον μεγαλύτερο ιδιόκτητο αμπελώνα της Κύπρο– σε υψόμετρο 1100 μέτρων, συλλέχθηκαν προσεκτικά οι καρποί της ποικιλίας. Οι καλλιεργητικές φροντίδες, οι χαμηλές αποδόσεις, το μοναδικό μικροκλίμα, αλλά και η οινοποίηση στις σύγχρονες εγκαταστάσεις δημιούργησαν ένα μοναδικό κρασί. Το Alba Dómina είναι ένα κρασί με λαμπερό αχνοκίτρινο χρώμα και πρασινωπές ανταύγειες. Στη μύτη αναδύει κομψά αρώματα εξωτικών φρούτων, ξύσματος λεμονιού και διακριτικές νότες λευκών λουλουδιών. Το στόμα του λιπαρό, ισορροπημένο, δροσερό καταλήγει σε εκρηκτική επίγευση.
Ποικιλίες: Πρωμάρα 100%
Σερβίρεται στους 10˚C-12˚C
Aλκοόλ: 13.5%
Κουζίνα: Αναζητεί φρέσκα ψάρια ψημένα στη σχάρα, φιλέτο κοτόπουλο αλλά και δροσερές καλοκαιρινές σαλάτες
Περιέχει Θειώδη

GEROKLIMA, ΜΑΡΑΘΕΥΤΙΚΟ 2019
Διατηρώντας τις εικόνες της πατρικής γης και της ιστορίας, το οινοποιείο Οίνου Γη δημιούργησε από τα αιωνόβια κλήματα της γηγενούς ποικιλίας Μαραθεύτικο το ατίθασο και χαρισματικό Geróklima, το οποίο αποτελεί ένα εμβληματικο ερυθρό κρασί. Η προσεκτική διαλογή των καρπών οδηγήθηκε σε ελεγχόμενη ζύμωση και το αποτέλεσμα στη συνέχεια ησύχασε μέσα σε καινούρια δρύινα γαλλικά βαρέλια, με την παροχή αδιάκοπης οινολογικής φροντίδας. Το βαθύ πορφυρό του χρώμα συνοδεύεται από ένα μπουκέτο αρωμάτων που θυμίζει κόκκινα φρούτα του δάσους, όπως αγριοβύσσινο και αγριοκέρασο. Ισορροπημένο στο στόμα χαρίζει πικάντικες νότες φρεσκοτριμμένου πιπεριού και σπάνιων μπαχαρικών, γοητεύοντας κυριολεκτικά κάθε απαιτητικό ουρανίσκο.
Ποικιλίες: Μαραθεύτικο 85% – Γιαννούδι 15%
Σερβίρεται στους 18°C
Aλκοόλ: 15%
Κουζίνα: Συνοδεύεται ιδανικά με κόκκινα κρεατικά στη σχάρα, ποικιλία αλλαντικών αλλά και κίτρινα παλαιωμένα τυριά.
Περιέχει Θειώδη

OIKADE, ΓΙΑΝΝΟΥΔΙ 2020
Οίκαδε σημαίνει επιστροφή στον οίκο, στην πατρίδα. Για αυτό ως Οινοποιείο Οίνου Γη, επιλέξαμε να ονομάσουμε το νέο μας οίνο, δημιουργημένο αποκλειστικά από την αδάμαστη γηγενή ποικιλία Γιαννούδι, OÍKADE, ως ένα φόρο τιμής στην κυπριακή γη, στην επιστροφή στις ρίζες της τοπικής οινοποίησης, στη επιστροφή στον οίκο μας. Ένα κρασί που αναδεικνύει τις απεριόριστες δυνατότητες του κυπριακού αμπελώνα, καθώς οι δυσκολίες που παρουσιάζει στην καρπόδεση συμβάλλουν στη μικρή απόδοση οίνου, για αυτό και καθίσταται ιδιαίτερα σπάνιο. Το OÍKADE έχει ελκυστικό σκούρο και δυνατό μπλε-μαύρο χρώμα με βυσσινί ανταύγειες, γεμάτο σώμα και χαρακτηριστικά έντονα αρώματα κανέλας, βανίλιας, καραμέλας, μούρων και καπνού. Στο στόμα δίνει γεύσεις από μαύρα και κόκκινα μούρα και ώριμο κεράσι σε συνδυασμό με νότες πιπεριού και βανίλιας, δείγματα της παλαίωσής του σε βαρέλι, αφήνοντας μακριά επίγευση.
Ποικιλίες: Γιαννούδι 100%
Σερβίρεται στους 18°C
Aλκοόλ: 14%
Κουζίνα: Ταιριάζει απόλυτα με μοσχαρίσιο φιλέτο και κυνήγι, καθώς και με παλαιωμένα τυριά
Περιέχει Θειώδη

ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ, 2023
Το Βασίλισσα είναι ένα λευκό ξηρό κρασί που προέρχεται από την ομώνυμη κυπριακή ποικιλία Βασίλισσα. Από τον υποδειγματικό αμπελώνα του Οινοποιείου Οίνου Γη, τον μεγαλύτερο ιδιόκτητο αμπελώνα της Κύπρου σε υψόμετρο 1100 μέτρων, συλλέχθηκαν προσεκτικά οι καρποί της ποικιλίας. Οι καλλιεργητικές φροντίδες, οι χαμηλές αποδόσεις, το μοναδικό μικροκλίμα, αλλά και η μοντέρνα οινοποίηση σε σύγχρονες εγκαταστάσεις δημιούργησαν ένα μοναδικό αλλά και σπάνιο κρασί. Το Βασίλισσα είναι οίνος ιδιαίτερα ντελικάτος, με πρασινωπές ανταύγειες και αστραφτερό κρυστάλλινο χρώμα. Αναδύει αρώματα γιασεμιού και λευκόσαρκων ροδάκινων, με απαλές νότες λευκών ανθέων άγριας τριανταφυλλιάς. Το στόμα του λιπαρό, ισορροπημένο, καταλήγει σε μια μακρά επίγευση.
Ποικιλίες: Βασίλισσα 100%
Σερβίρεται στους 10˚C-12˚C
Aλκοόλ: 12.5%
Κουζίνα: Αναζητεί φρέσκες δροσερές σαλάτες, καρμπονάρες, καλομαγειρεμένα καβούρια, αλλά και ζουμερό φιλέτο κοτόπουλο
Περιέχει Θειώδη

ZΙVANIA
Το oινοποιείο Οίνου Γη με σεβασμό στην παράδοση και την ιστορία, δημιούργησε από την αρχαιοελληνική διαδικασία της απόσταξης την παραδοσιακή κυπριακή Ζιβανία. Με οδηγό την αρχαιοελληνική διαδικασία της απόσταξης, τα στέμφυλα των ποικιλιών Ξυνιστέρι και Μαύρο ζυμώνονται σε ελεγχόμενες θερμοκρασίες και αποστάζονται σε σύγχρονο αποστακτήρα, δίνοντας ένα καθαρό και αγνό προϊόν με σταθερή ποιότητα. Μαγεύει με τα αντιπροσωπευτικά αρώματα των ποικιλιών της, όπως άνθη εσπεριδοειδών, ροδάκινο και τριαντάφυλλο, με το στιβαρό της σώμα, την εκρηκτική γεύση και τη μακρά επίγευση.
Ποικιλίες: Ξυνιστέρι 70% – Μαύρο 30%
Σερβίρεται στους 7-10˚C
Aλκοόλ: 45%
Κουζίνα: Η Ζιβανία Οίνου Γη μπορεί να συνοδεύσει τον κυπριακό μεζέ και να αποτελέσει το κλείσιμο οποιουδήποτε γεύματος. Ένα ποτό που εμπερικλείει στο ποτήρι ολόκληρη την παράδοση της Κύπρου, έτοιμο να σας εκπλήξει

COMMANDARIA-01.png


COMMANDARIA
Στη νοτιοανατολική οροσειρά του Τροόδους εντοπίζονται τα δεκατέσσερα Κουμανταροχώρια της Κύπρου. Στους ξεχωριστούς αμπελώνες τους οι καρποί των γηγενών ποικιλιών Μαύρο και Ξυνιστέρι, λιασμένοι στον λαμπρό κυπριακό ήλιο, δημιούργησαν την περίφημη Κουμανταρία Οίνου Γη. Το εμβληματικό αυτό επιδόρπιο κρασί, που παράγεται τηρώντας αυστηρά τον παραδοσιακό τρόπο, εμφανίζει ένα μοναδικό και αξιοζήλευτο μπουκέτο παλαίωσης, το οποίο θυμίζει αποξηραμένα φρούτα, μέλι και μπαχαρικά. Δικαιώνει, έτσι, τη θρυλική του διαδρομή, αλλά και την επωνυμία ως το κρασί με την παλαιότερη Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης στον κόσμο.
Ποικιλίες: Ξυνιστέρι 70% – Μαύρο 30%
Σερβίρεται στους 7-10˚C
Aλκοόλ: 11%
Κουζίνα: Απολαύστε την Κουμανταρία Οίνου Γη δροσερή ως επιδόρπιο οίνο ή ως συνοδευτικό ενός σοκολατένιου γλυκού
Περιέχει Θειώδη

Ξεναγήσεις και Οινογνωσία
Επισκεφθείτε μας για μια συναρπαστική εμπειρία και μάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πώς παράγεται το κρασί, ξεκινώντας από τη συγκομιδή των σταφυλιών μας μέχρι και την εμφιάλωση. Επιλέξτε ανάμεσα στα τέσσερα πακέτα που προσφέρουμε για ξενάγηση και οινογνωσία στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του οινοποιείου μας.* Ομαδικές και ατομικές ξεναγήσεις και οινογνωσίες καθημερινά, από Δευτέρα έως Κυριακή, 10:00-18:00.

* Η ξενάγηση πραγματοποιείται στους χώρους του οινοποιείου και διαρκεί 45 λεπτά. Περιλαμβάνει ξενάγηση στους χώρους του οινοποιείου και στους αμπελώνες γύρω από το οινοποιείο και οινογνωσία.

Εστιατόριο
Εστιάζοντας στο επιτυχές ταίριασμα της σύγχρονης τοπικής κουζίνας με τα εκλεκτά κρασιά μας, το σστιατόριο «Πλαγιά» που βρίσκεται εντός του Οινοποιείου Οίνου Γη, προσφέρει εξαίσιες γαστρονομικές εμπειρίες σε ένα ευχάριστο και εκλεπτυσμένο περιβάλλον. Απολαύστε τα κρασιά μας στον τόπο παραγωγής τους, μέσα από το γαστρονομικό ταξίδι που υπόσχεται το εστιατόριο «Πλαγιά» και βιώστε την απόλυτη οινική απόδραση. Περισσότερα ΕΔΩ
Παρασκευή-Κυριακή 12:00-16:00 (τελευταία παραγγελία στις 15:30).

Διαμονή
Συνδιάστε την επίσκεψή σας στο Οινοποιείο Οίνου Γη μαζί με μια διαμονή στα καταλύματα Οίνου Γη που βρίσκονται στο κέντρο του χωριού. Εκεί, που η παράδοση συναντά την πολυτέλεια και τη φιλοξενία. Επιλέξτε ανάμεσα στα 15 καταλύματα και ζήστε τη απόλυτη εμπειρία φιλοξενίας στο χωριό. Στην ιστοσελίδα μας μπορείτε να δείτε όλα τα διαθέσιμα καταλύματα και να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει στις προτιμήσεις σας. Περισσότερα www.oenouyicottages.com

INFO: Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του οινοποιείου www.oenouyiwine.com ή τηλεφωνικώς 25446000 / 99800011.

Διεύθυνση: Οινοποιείο Οίνου Γη, Δημήτρη Λιπέρτη, 4760 Όμοδος, Λεμεσός.
Instagram: oenouyi.winery / oenouyi.playia / oenouyi_cottages
Email: bookings@oenouyiwine.com


Winery.jpg


Οινοποιείο Τσαγγαρίδη, Λεμόνα, Πάφος
Το οινοποιείο Τσαγγαρίδη βρίσκεται στην καρδιά του γραφικού χωριού Λεμώνα της επαρχίας Πάφου, σε υψόμετρο περίπου 450μ. από την επιφάνεια της θάλασσας. Είναι εδώ όπου ο παππούς και ο προπάππους της οικογένειας Τσαγγαρίδη προετοίμασε το έδαφος, έτσι ώστε το 2005 να δημιουργήσει το οινοποιείο που να διαχειρίζεται εκσυγχρονισμένους βιολογικούς αμπελώνες, οι οποίοι σήμερα φτάνουν περίπου τα 200 δεκάρια σε μέγεθος.

Το κλίμα στην περιοχή θεωρείται ιδανικό για τη σωστή ωρίμανση των σταφυλιών, με τη δυνατότητα παραγωγής του οινοποιείου να φτάνει περίπου τις 300,000 φιάλες κρασιού ετησίως, από διεθνείς αλλά και γηγενείς ποικιλίες.

Η μεγαλύτερη πρόκληση, καθώς ήταν το πρώτο οινοποιείο που παρήγε πιστοποιημένο βιολογικό κρασί στην Κύπρο, ήταν να καταφέρει να μεταφέρει στον κόσμο τη φιλοσοφία του γύρω από το βιολογικό κρασί. Να αναφέρουμε επίσης, ότι όλα τα κρασιά του οινοποιείου είναι πιστοποιημένα Vegan.

Η κληρονομιά που κουβαλά το οινοποιείο, βασίζεται στον σεβασμό της τέχνης της οινοποιίας και την μετατρέπει σε τρόπο ζωής, με τους αμπελώνες και το κρασί να αποτελούν, τόσο τρόπο ζωής όσο και το πάθος τους.

Wines.jpg

Οι διαθέσιμες ετικέτες που παράγει το οινοποιείο είναι:

Λευκά

  • Ξυνιστέρι
  • Ξυνιστέρι Single Vineyard (BIO)
  • Βασίλισσα (BIO)
  • Chardonnay (BIO)
  • Sauvignon Blanc

Ροζέ

  • Shiraz
  • Angels’ Rosé (Ξυνιστέρι-Μαραθεύτικο) (BIO)

Ερυθρά

  • Άγιος Εφραίμ (Shiraz-Grenache-Mataro-Cab. Sauv.-Λευκάδα)
  • Cabernet Sauvignon (BIO)
  • Mataro (BIO)
  • Μαραθεύτικο (BIO)

Επιδόρπιοι Οίνοι

  • Muscat

Αποστάγματα

  • Ζιβανία
  • Ζιβανία (Παλαιωμένη 5 χρόνια σε βαρέλι)

Μάθε επίσης ότι:

> Στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου διατίθεται εξωτερική βεράντα και εσωτερικός χώρος, όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το κρασί της αρεσκείας του, συνοδευόμενο από πλούσια platters τυριών και φρούτων που προσφέρει το οινοποιείο.

> Επίσης, προσφέρεται μια προαιρετική ξενάγηση του οινοποιείου, στην οποία ο επισκέπτης μπορεί να πληροφορηθεί σχετικά με τη διαδικασία συγκομιδής και παραγωγής του κρασιού, από το αμπέλι στη δεξαμενή και έπειτα στο βαρέλι και συνδιάζεται από μια γευστική δοκιμή 6 κρασιών.

> Όλα τα παραπάνω καθώς και επιπλέον εναλλακτικές γευστικών δοκιμών, προσφέρονται καθημερινά - εκτός Κυριακής - από τις 09:00π.μ μέχρι τις 17:00μ.μ.

INFO: Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Οινοποιείου
https://www.tsangarideswinery.com ή επικοινωνήστε μέσω email στο info@tsangarideswinery.com ή τηλεφωνικώς στο 26722777.

Διεύθυνση: Λεμώνα, 8545 Πάφος.
Facebook: Tsangarides Winery
Instagram: tsangarides_winery

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close